Tajine met kip en aardappels

Tajine met kip en aardappels

Door: Achmed

Herkomst: Afrika


Geboren in: Nederland

Nationaliteit: Marokkaans/Nederlands

“Marokko staat bekend om zijn stoofgerechten uit een tajine, een aardewerken stoofpot. Gerechten die traditioneel de hele dag door op kooltjes koken, en ’s avonds worden gegeten. Echt slow cooking dus. Hoe een tajine bereid wordt, hangt af van de streek: ik kom uit het zuiden, en daar zit er altijd vlees en groente in.

Je serveert een tajine met aardappelen, wortels, uien en tomaten, en lekker Marokkaans brood erbij. Door te wisselen met groenten en kruiden, smaakt het elke keer weer een beetje anders. Hoe pittig je het maakt, bepaal je zelf: als laatste leg je er een pepertje bovenop, voor diegenen die het graag iets pittiger willen.

Om dit recept te maken, is een tajine natuurlijk onmisbaar. Het aardewerk geeft een typische smaak. Als ik het in een andere pan zou maken, is het een compleet ander gerecht. Ook onmisbaar is ras el hanout, een kruidenmengsel van soms wel meer dan twintig specerijen. Zonder deze kruiden geen tajine. Ik koop het in Marokko, of bij de Marokkaanse slager in Nederland.

Ik volg altijd het recept van mijn moeder en eet dit thuis ongeveer een keer per maand, gewoon gemaakt op het gasfornuis. Op kooltjes maak ik het vooral in Marokko, en heel af en toe ook thuis. Zo krijg je wel echt het lekkerste resultaat. Dan moet je het echt de hele dag laten sudderen.”

Ingredienten:

• 6 kipkarbonades zonder vel en vetvrij
• 3 tot 4 aardappels
• 1 grote winterpeen
• 2 grote uien
• een kwart bosje peterselie
• een kwart bosje koriander
• olijven
• 1 citroen
• 2 of 3 eetlepels olijfolie
• mespuntje kaneelpoeder
• 1 theelepel peper

Bereidingswijze:

1. Maak de kip goed schoon
2. Schil de aardappels en snijd deze in schijfjes (niet te dik). Doe dit ook met de winterpeen of wortel. Snijd ook de citroen in ronde schijfjes
3. Snijd de uien in halve ringen
4. Voeg vervolgens de olijfolie toe totdat de bodem van de tajine bedekt is met olijfolie
5. Doe de stukjes kipkarbonade in het midden en voeg wat van de kaneel, ras el hanout, peper en zout toe.
6. Laat de kipkarbonades goed dicht schroeien
7. Voeg daarna de uien toe en laat dit 5 minuten doorkoken
8. Voeg dan de aardappelschijfjes en de wortels toe rondom de kipkarbonades
9. Zet het vuur laag. Leg na 20 minuten wat olijven rondom in de tajine en de stukken citroen in het midden.
10. Strooi de fijngesneden koriander en peterselie over de tajine
11. Kijk regelmatig of de tajine wel genoeg vocht bevat, zo niet voeg dan wat water toe. Na ongeveer een uurtje is de tajine gaar. Dit kun je controleren door met een vork in de groente te prikken.

Tip: Serveer met Marokkaanse brood of stokbrood!

4
90

Deel pagina via:Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook
Terug naar overzicht

Nog -61 dagen

Meld je hier aan!

Navigeer naar

Karin Ax

“Integratie begint bij elkaar ontmoeten, een open samenleving creëert nieuwe verbindingen.”

Karin Ax
VGZ