MELANZANE

MELANZANE

Door: Mirjam Jansen

Herkomst: Europa


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Begin met het maken van de deeg voor de lasagnevellen. Dit gaat als volgt: strooi een bergje bloem op het keukenblad, voeg hier een snufje zout aan toe, maak hierin een keultje, breek hierboven een eitje en kneed de ingrediënten door elkaar. Voeg hier een scheutje olijfolie aan toe en kneed het deeg nogmaals goed door elkaar. Zet het deeg voor een half uurtje in de koeling.

Snijd ondertussen de aubergines door de lengte in dunne plakken. Haal de plakjes één voor één door een bakje met bloem en leg ze zolang op een bord. Kook vervolgens een eitje, snijd de mozzarella, hak de knoflookteentjes in fijne stukjes en snijd de boter in kleine klontjes. Leg dit zolang apart.

Nu kunnen de plakjes aubergine gefrituurd worden. Verhit daarvoor zonnebloemolie in een koekenpan. (Test de temperatuur van de zonnebloemolie door bijvoorbeeld een stukje brood in de pan te leggen. Wanneer de olie gaat sissen, is de temperatuur goed.) Frituur de aubergineplakjes tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier.

Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de stukjes knoflook. Snijd de gepelde tomaten uit blik in grove stukken en voeg deze bij de knoflook in de pan. Breng de saus op smaak met zout en peper, roer het even door en laat het nog even boven het vuur pruttelen.

Haal de lasagnedeeg uit de koelkast en maak met de hand of met een pastamachine mooie dunne lasagnevellen. Je hoeft de lasagne niet te koken.

Vet een grote ovenschaal in met olijfolie. Bouw de inhoud van de schaal in laagjes op: begin met een laagje saus, dan een laagje lasagnevellen, strooi er wat zout en peper over, leg de knapperige aubergine er op en doe dit ook met de mozzarellaplakjes en de schijfjes ei, strooi vervolgens nogmaals zout en peper over, giet er tomatensaus over en eindig met een paar blaadjes basilicum. Herhaal dit tot deze ingrediënten op zijn en strooi op het laatst wat geraspte oude schapenkaas erover en voeg de klontjes boter toe.

Zet tenslotte de schaal 20 minuten in de oven van 180 graden en wacht tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Ingrediënten

+ 3 aubergines
+ 3 bollen mozzarella
+ 5 eieren
+ 3 blikken á 450 gram gepelde tomaten
+ 50 gram oude harde schapenkaas
+ plantje verse basilicum
+ 2 teentjes knoflook
+ 50 gram roomboter
+ 250 ml zonnebloemolie
+ scheutje olijfolie
+ peper (hoeveelheid naar eigen smaak)
+ zout (hoeveelheid naar eigen smaak)

Voor de verse lasagnevellen:
+ 200 gram harde tarwebloem
+ 2 grote eieren
+ snufje zout
+ scheutje olijfolie

4
60

Deel pagina via:Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook
Terug naar overzicht

Nog -61 dagen

Meld je hier aan!

Navigeer naar

Ruud van Munster

“Door voor elkaar te koken, samen te eten, te praten en te luisteren begrijp en waardeer je elkaar beter.”

Ruud van Munster
Dirk van den Broek