Gestampte banaan

Gestampte banaan

Door: Genesis

Herkomst: Zuid-Amerika


Geboren in: de Dominicaanse Republiek

Nationaliteit: Dominicaans

“In de Dominicaanse Republiek at ik dit gerecht altijd als ontbijt. Mijn oma maakte het voor me, zij geloofde dat het belangrijk was om ’s morgens goed te eten zodat je energie had om bijvoorbeeld te leren op school. In Nederland eten we het vooral als avondmaaltijd, met een lekkere frisse salade met komkommer, citroen en olijfolie erbij.
Gestampte groene bananen zijn iets typisch Dominicaans, in Nederland koop je de bananen bij de speciaalzaak. We eten ze samen met gefrituurde witte kaas, salami en een speciale salamisaus. In Nederland maak ik het ongeveer een keer in de maand, maar in de Dominicaanse Republiek at ik het zeker wel een of twee keer per week.
Het geheim van dit recept is om echt romige boter te gebruiken voor het stampen. Anders wordt het gerecht te droog. Ik maak het gewoon met een aardappelstamper. Het is het lekkerst om het direct na het maken te serveren, hoe warmer hoe beter. Als het gerecht afkoelt, wordt het hard en is het niet meer lekker.”

Ingredienten

• 4 groene bakbananen
• 1,5 el. zout
• 4 eetlepels roomboter
• 1 kopje water op kamer temperatuur
• 2 el. olijfolie
• 2 grote uien
• 1 eetlepel appelazijn

Bereidingswijze

1. Pel de groene bananen, dit gaat het makkelijkst door met een mes de schil over te lengte in te snijden en de schil er met behulp van het mes af te pellen. Snijd de bakbananen in plakken van zo’n twee centimeter dik
2. Kook de bananen in zout water zodat ze volledig onder water staan, totdat ze helemaal zacht zijn.
3. Haal de bananen uit het water en prak ze met een vork helemaal zacht. Voeg de boter en het water toe en meng dit totdat het een zachte puree is.
4. Snipper de uien fijn
5. Verwarm 1 el. olijfolie in een steelpan op middelhoog vuur. Bak hierin de ui in 2-3 minuten glazig.
6. Voeg de azijn toe en naar smaak zout toe.
7. Serveer de gestampte banaan met de uien en een gebakken spiegelei.

4
20

Deel pagina via:Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook
Terug naar overzicht

Nog -66 dagen

Meld je hier aan!

Navigeer naar

Lennart Geluk

“Het Nationaal Integratiediner brengt verschillende culturen bij elkaar, creëert nieuwe verbindingen en brengt een lach op het gezicht van de mensen. ”

Lennart Geluk
Asito