Doe je best en dat krijg je terug

Interview Carolina (door Malon)

Wanneer ik aankom bij Carolina en haar ouders Yolanda en Paco, zit de sfeer er al meteen goed in. Ik word warm onthaald met een knuffel en er wordt veel gelachen. Bijna 15 jaar geleden maakten Paco en Yolanda de grote stap om te verhuizen vanuit Ecuador naar Nederland, iets wat je niet veel mensen hoort doen.

Mijn nieuwsgierigheid is aangewakkerd. Paco vertelt dat hij in Ecuador leidinggevende was in een restaurant in een vijfsterren hotel. Door zijn werk in het hotel ontmoette hij veel mensen, waaronder de dochter van de ambassadeur van Ecuador in Nederland. Zij bood hem een baan aan in de ambassade, maar dat zou wel een verhuizing naar Nederland betekenen.

Paco en Yolanda besloten te gaan. Hun belangrijkste overweging was een goede opleiding voor de kinderen. Toen Carolina en haar broer in Nederland op school kwamen, kregen ze eerst intensief lessen Nederlands, wat behoorlijk werken was. Maar niet alleen de taal was nieuw. Zo vertelt Yolanda dat de infrastructuur in Nederland een groot verschil was. In Ecuador houden mensen zich niet goed aan de verkeersregels en rijden gewoon door. ‘Als mijn moeder hier in Nederland op bezoek is en het stoplicht staat op groen, dan rent ze nog steeds als een speer naar de overkant’, zegt ze lachend. Ook de punctualiteit, de ontwikkeling van technologie en de veiligheid zijn in Nederland een welkome verrassing. ‘In Ecuador kun je niet zo makkelijk ’s nachts over straat. Een keer kwam mijn neef op zijn sokken thuis, zelfs zijn schoenen waren geroofd…’.

Het verschil in cultuur was ook merkbaar in het begin. Zo is de vrouw in Nederland een stuk onafhankelijker, ‘Dat was een goede manier om Paco opnieuw te disciplineren!’, lacht Yolanda (waarop Paco verontwaardigd roept heel veel te doen in huis). Het gezin vertelt dat ze in de afgelopen jaren veel verwesterd zijn. Zo staan ze veel meer open om verschillende thema’s te bespreken en zijn er geen taboes meer. Dat betekende ook dat Carolina op kamers ging, in plaats van lang thuis te blijven wonen. De integratie binnen Nederland hebben ze zeker als prettig ervaren. Het merendeel van de Nederlanders in hun omgeving is vriendelijk en open geweest tegenover het gezin. Wel meent Carolina dat integratie van twee kanten moet komen: ‘Soms voel ik de druk dat ik moet laten zien goed aangepast te zijn. Als mensen zien dat je je best doet, zijn ze veel vriendelijker. Zo krijg ik vaak complimenten dat ik de taal goed beheers en hard werk voor mijn studie.’ Carolina studeert aan de Erasmus Universiteit en helpt ook buitenlandse studenten te wennen in Nederland. Yolanda geeft Spaanse les en Paco werkt nog steeds op de ambassade.

Na het interview staat het gezin erop dat ik blijf eten. In Ecuador eet je namelijk niet alleen met je gezin, maar met iedereen die op dat moment in het huis is. Dat is denk ik iets wat we in de Nederlandse cultuur wel zouden kunnen integreren!

Meld je hier aan!

Nog -67 dagen

Meld je hier aan!

Radj Ramcharan

“Samen eten, samen leven in plaats van langs elkaar leven is essentieel”

Radj Ramcharan
stichting ASHA