Over het NID

Tijdens –alweer- het vijfde Nationaal Integratiediner op donderdag 8 oktober 2015 koken duizenden mensen met verschillende achtergronden op honderden locaties gerechten met elkaar en voor elkaar. Een ontspannen en smakelijke manier om elkaars cultuur en achtergronden te ontdekken en om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen. Eten verbindt. Eten speelt in iedere cultuur een belangrijke rol en achter ieder gerecht zit namelijk een verhaal. Dat brengt vaak hele andere onderwerpen op tafel dan op de werkvloer.

Aan tafel bij het Nationaal Integratiediner ontdekken mensen  ze misschien wel heel veel verschillen van elkaar maar de dat ook veel overeenkomsten hebben. Én zal men ervaren dat verschillen niet eng zijn, juist interessant. Want verschillen leiden tot andere inzichten en nieuwe ideeën. Nieuwe ideeën leiden op hun beurt weer tot verbeteringen.  Daarom luidt het motto van het Nationaal Integratiediner ook als volgt:  “ het verbinden van mensen +  het vieren van verschillen = het verbinden van mensen.”

Een beproefd recept

Op donderdag 8 oktober 2015 vindt het Nationaal Integratiediner alweer voor de vijfde maal plaatsen. Het idee van het Nationaal Integratiediner ontstond in 2011 bij schoonmaakorganisatie Asito. Asito heeft meer dan 100 nationaliteiten in dienst. Elke dag weer laten zij zien gezamenlijk een topprestatie te kunnen leveren, ondanks alle verschillen tussen deze mensen. Ondanks, of juist dankzij? Wij denken het laatste.

Sinds onze uitnodiging aan alle organisaties om zelf ook een Nationaal Integratiediner te organiseren groeit het feestje ieder jaar aanzienlijk. Deden er in 2011 nog maar 650 mensen mee, in 2014 vierden ruim 16.000 mensen door heel Nederland op meer dan 200 locaties het Nationaal Integratiediner.

Mee doen is heel eenvoudig

  • Meld je hier aan
  • Nodig mensen uit die je wilt verbinden

Dit kunnen collega’s, klanten of leveranciers zijn, maar ook buren of sportgenoten. Iedereen mag meedoen.

Vraag of mensen een gerecht wil maken en meenemen

Op deze website vind je een toolbox die de voorbereidingen van jouw diner makkelijk maken. Daarnaast hebben we ook een pagina vol tips en ideeën voor een soepel verloop van de voorbereidingen en een mooi waardevol diner.

Doe ook mee

Help het initiatief te groeien en de boodschap van diversiteit nog krachtiger te maken. Het Nationaal Integratiediner is een feestje om zelf te organiseren of om voor uitgenodigd te worden. Doe ook mee, organiseer een Integratiediner. Zo maken we samen Nederland beter.

Meld je hier aan!

Nog -67 dagen

Meld je hier aan!

Maya van Limbeek

“Samen aan de eettafel levert MEER WAARDE op!”

Maya van Limbeek
Asito