Diversiteit betekent letterlijk ‘verscheidenheid’. Op de werkvloer bedoelen we hiermee dat er verschillende soorten mensen zijn. Verschillen kunnen liggen in leeftijd, geslacht, nationaliteit, voorkeuren, ideeën, opleiding en nog veel meer. Wij van het Nationaal Integratiediner vinden dat verschillen tussen mensen waardevol zijn. Verschillen maken ons interessant.

Diversiteit is overal

Diversiteit is niet iets dat je wel of niet kunt ‘doen’. Geen twee mensen zijn hetzelfde. Daarom is het belangrijk dat je om kunt gaan met diversiteit. We pikken hier drie redenen uit waarom de omgang met diversiteit waardevol is:

  1. Op de werkvloer kun je diversiteit benutten door iedereen zijn of haar sterke punten te laten gebruiken om als team beter te functioneren.
  2. Maar ook je klanten of andere zakelijke relaties zijn divers. Als jij en je collega’s of medewerkers goed om kunnen gaan met verschillende types klanten, heb je daar voordeel van.
  3. De arbeidsmarkt is ook divers. In een zoektocht naar nieuwe medewerkers kan een organisatie die stuurt op de verschillende talenten van mensen een optimaal team samenstellen.

Hoe ga je om met diversiteit

Anders lijkt vaak eng. Want is het niet lastig dat die ander zo anders denkt over dingen? Iedereen heeft zijn of haar eigen blik op de wereld met eigen overtuigingen. Als iemand een andere overtuiging heeft, is het gemakkelijk om die als fout, of in ieder geval ‘minder goed’ te zien dan je eigen overtuiging. Omgaan met diversiteit begint bij het besef dat andere zienswijzen je eigen denkbeelden kunnen verrijken. Vraag vaker door en probeer erachter te komen waar de andere mening op gebaseerd is. Kortom: ga in gesprek met de ander met de insteek dat diversiteit een kracht is en geen last.

De rol van het Nationaal Integratiediner

Het Nationaal Integratiediner laat je kennis maken met mensen met een andere achtergrond. Het laat de deelnemers kennis maken met de mens achter de collega, buurman of klant. Wat beweegt die persoon? Hoe zit zijn of haar cultuur in elkaar? De aanleiding om dit gesprek aan te gaan is het eten dat iedereen meeneemt. De ervaring leert dat mensen niet zomaar iets meenemen, maar een gerecht dat een bepaalde rol speelt in een cultuur, of waar een belangrijke herinnering aan kleeft. Vanuit het verhaal achter het gerecht komen mensen echt in contact met elkaar en leren ze de verschillen tussen mensen waarderen.

Meld je hier aan!

Nog -244 dagen

Meld je hier aan!

Lennart Geluk

“Het Nationaal Integratiediner brengt verschillende culturen bij elkaar, creëert nieuwe verbindingen en brengt een lach op het gezicht van de mensen. ”

Lennart Geluk
Asito